9 Mayıs 2008 Cuma

Trafikte uykusuzluk alkolden tehlikeli...

  • Ülkemizde insana bağlı kazaların ilk nedeni alkol değil uykusuzluktur. İstatistiklere göre uykusuz araç kullananların yolaçtığı kazalar yüzde 70.2 ile ilk sırada yer alıyor. Araç kullanırken 150 km.'den fazla yolculuk, 9 saatten az uyku büyük risk.
  • Trafik kazası sebepleri arasında ikinci sırada aşırı hızlı araç kullanma, üçüncü sırada ise alkollü araç kullanmak yer alıyor. Diğer ülkelerdeki durum gözden geçirildiğinde, aşırı uykululuğun getirdiği kaza yüzdeleri %1-16 arasında değişiyor.
  • Sıcak, rahat, monoton ve yemek yenilen ortamlar, tatlı ve bol karbonhidrat içeren yiyecekler, seyahat ve yorgunluk uykuyu, uyku bozukluğu olmaksızın aktive eder. Mikrosleep olarak tanımladığımız birkaç saniye süren uyku atakları, iş kazaları ya da trafik kazalarına sebep olabilir. Bu uyku atakları esnasında sürücü en yakınındaki aracı, işareti fark edemez ve yoldan çıkar. Duran araca çarpabilir. Sürücülerin tahminen %25-50’si en az bir kere direksiyon başında uyuduklarını bildirmiştir.
  • Sırtta, boyunda ağrılar, gözlerde karıncalanma, esneme, gözleri odaklamakta güçlük, trafik işaretlerinin fark edilmemesi, ya da hatırlanmaması, aracın yolda sağa sola kayması, ani durup kalkışların olması uykunun işaretleridir.


TRAFİKTE UYKU GELDİĞİNDE NE YAPILMALI?


Tabi ki uykusuzluğun çaresi yine uykudur. O nedenle de uyku alametleri baş gösterdiğinde aracı uygun bir yere çekip 15-20 dakika da olsa uyumak en iyi çözümdür. Kahve içmekde geçici bir çözüm olabilir. Bununla beraber uzun yolculuklarda bir yol arkadaşı almak, gerektiğinde aracı ona bırakmak, müzik dinlemek, camdan havalandırma sağlamak, aracı durdurup biraz hareket etmek uyku açıcı olabilir.

(Buradan Alıntıdır.)


Hiç yorum yok:

KATEGORİLER :

****************************************************************************************************
01-FOTOGRAF 'lar :

==> Lada >Tümü >Samara >Vega >Niva >Kalina
==> Skoda >Tümü >Favorit >Forman >Felicia >PickUp >Fabia >Octavia >SuperB >Roomster
==> Concept Modeller. >Tümü >Lada >Skoda
==> Komik ve İlginçlikler
==> Tüm Fotograflar

02-FAYDALI BİLGİLER :
==> Genel >Araç Kullanımı >Kazalar

03-VİDEO 'lar :
==> Tümü >Lada >Skoda
04-TEKNİK ÖZELLİKLER :
==>
Lada >Samara >Vega >Kalina
==> Skoda >Fabia >SuperB

**************************************************
**************************************************

En Çok Okunanlar...